Baltic Porter Day

0
606
Tekst: Tomasz Pek

W najbliższy piątek (21.01.2016.) odbędzie się ogólnopolska akcja pod nazwą Święto Porteru Bałtyckiego.

Jest to już druga edycja inicjatywy wymyślonej i rozpropagowanej przez Marcina Chmielarza, twórcy nieistniejącego już bloga portery.pl, autora/współautora ponad 50 komercyjnych piw, menadżera warszawskiego multitapu Jabeerwocky.

Porter Bałtycki jako gatunek piwa powstał na początku XIX wieku, kiedy z powodu wojen napoleońskich wprowadzono zakaz przywozu towarów z Anglii do kontynentalnej Europy. Zakaz ten dotyczył również bardzo popularnego wówczas, szczególnie w basenie Morza Bałtyckiego, Imperial Stouta. Aby zapełnić lukę na rynku, zaczęto więc warzyć piwo wzorowane na Imperial Stoucie, ale stosując metody produkcyjne stosowane przy warzeniu niemieckiego bocka, czyli między innymi zastosowano fermentację dolną, zamiast górnej.

Gatunek ten charakteryzuje się barwą od ciemnoczerwonej miedzi do nieprzeźroczystej ciemnobrązowej (nie czarną), oraz gęstą, trwałą, brązową pianą. Zawartość ekstraktu w porterach bałtyckich to 15-22%, alkoholu 5,5-9,5% (najczęściej 7-9%), goryczka niska do średniej (20-40 IBU).

Polskie portery bałtyckie uważane są za jedne z najlepszych na świecie. W zestawieniu pięćdziesięciu najlepszych reprezentantów stylu serwisu http://ratebeer.com, znajduje się dwanaście piw z naszego kraju (w tym cztery w pierwszej dziesiątce), a pierwsze miejsce zajmuje Imperium Prunum z browaru Kormoran.

Więcej informacji, oraz listę lokali, w których tego dnia będzie można napić się portera bałtyckiego, znajdziecie na facebookowym profilu wydarzenia:  https://www.facebook.com/events/1009718992408920/

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ