Dwie twarze malbeca

0
651

Zabawmy się w skojarzenia. Słyszymy malbec, myślimy… Argentyna, Mendoza? Poniekąd słusznie, ostatecznie w kraju Borgesa znajduje się około 70% wszystkich nasadzeń tego szczepu na świecie, a to za sprawą siódmego prezydenta Argentyny (1868-1874) Domingo Faustino Sarmiento, który w 1868 roku zlecił francuskiemu agronomiście Miguelowi Pouget wyselekcjonowanie i sprowadzenie z Francji odpowiedniej jakości winorośli. Na prawdziwie masową skalę zaczęto produkować wino pod koniec XX wieku (w 2003 roku było ponad 20 000 hektarów).

Ojczyzną malbeca jest Francja, a konkretnie Cahors, miejscowość, wokół której rozciąga się apelacja Cahors Appellation d’origine Contrôlée. Wina tu wytwarzane muszą zawierać minimum 70% szczepu nazywanego w Cahors côt noir, auxerrois, zaś w Bordeaux malbec, pressac. Jest on jednym z sześciu szczepów, z których produkować można czerwone Bordeaux (niegdyś bardzo popularny nad Garonną, jednak po 1956 roku, kiedy to przymrozek zniszczył 75% upraw, malbec nie wrócił do łask winiarzy).

Malbec
Malbec, Cahors
Jaki jest właściwie malbec?

Odpowiedź na pytanie jest z pozoru prosta: szczep dający wina o atramentowym kolorze i dużej zawartości tanin. Posiada cienką skórkę, jest podatny na choroby i zagrożenia występujące w winnicy (mróz, nadmiar lub brak wody i słońca, coulure („pochodzący z języka francuskiego termin, opisujący zjawisko zachodzące z przyczyn atmosferycznych, polegające na niezawiązaniu się wszystkich pąków na winoroślach w owoce” – https://blog.winezja.pl/slownik-terminow-winiarskich/ ). Charakteryzują go aromaty wiśni, jeżyn, trufli i przypraw. Jednakże szczep ten ma przynajmniej dwie twarze: argentyńską i francuską. Różnice między winami z Cahors, a tymi z Mendozy bywają ogromne.

4
Malbec, Cahors
3
Malbec, Cahors

Malbec z Argentyny jest bardziej owocowy, śliwkowy o aksamitnej teksturze, podczas gdy côt noir z Francji bardziej aromatyczny, pikantny, taniczny, jeżynowy. Gleba wapienna w Cahors przyczynia się do kondensacji tanin i tworzeniu „lepszej struktury”, jak i głębszego koloru, natomiast większe nasłonecznienie w Mendozie przyczynia się do tworzenia win krzepkich, owocowych, ze słodkimi nutami kwiatowymi. Powtarzając za Jancis Robinson, malbec francuski jest „bardziej rustykalny”. Ponadto argentyńska odmiana winorośli posiada zauważalnie mniejsze owoce.

10
Pont Valentré
11
Pont Valentré

We Francji malbec był dawniej niezwykle popularny, czego dowodem jest mnogość nazw pod jakimi występował (naliczono ponad 1000 lokalnych synonimów), w okresie rozkwitu szczep uprawiany był w 30 departamentach francuskich.

cahors-map

Zatem, jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z winami, chcesz poznać styl ponad 70% malbeców na świecie, sięgnij po wino z Mendozy. Jeżeli zaś szukasz win bardziej złożonych, „rustykalnych”, z dłuższym potencjałem starzenia lub kupażowanych, zdecydowanie namawiam na wina z Cahors.

Niestety, wina z południowo zachodniej Francji nie są szeroko dostępne na polskim rynku. W chwili obecnej najciekawszą selekcją poszczycić się może winiarnia Cyrano et Roxane w Sopocie.

Dziękujemy Cyrano et Roxane za udostępnienie zdjęć.

8
Malbec, Cahors
9
Malbec, Cahors
DIGITAL CAMERA
Cahors
Malbec
Malbec, Cahors

Logo La Bérangeraie

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ