Coraz częściej na półkach specjalistycznych sklepów winiarskich spotkać można włoskie wina z logo FIVI na kontretykiecie. FIVI Federazione Italiana Vignaioli Indpendenti – Włoska Federacja Niezależnych Producentów Win, której celem jest reprezentowanie regionalnych producentów win przed instytucjami oraz promowanie i wyznaczanie jakości i autentyczności włoskich win. FIVI skupia winiarzy, którzy spełniają następujące kryteria:
• producent wina, który uprawia winorośl i butelkuje własne wino, osobiście dbając o własny produkt. Sprzedaje całość lub część swoich zbiorów w butelce, pod swoim nazwiskiem i własną etykietą.
• winiarz, który odmawia zakupu winogron lub wina do celów komercyjnych. Skupuje winogrona tylko na potrzeby „ekstremalnego winiarstwa” lub w przypadku uprawy winorośli górskiej, aby chronić własny obszar rolniczy, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• winiarz, który przestrzega standardów winiarskich, ograniczając stosowanie bezużytecznych i drogich dodatków, koncentrując swoją uwagę na produkcji zdrowych winogron, które nie wymagają „ulepszenia” w piwnicy.
Misja FIVI
- Obrona interesów swoich członków w sferze moralnej, technicznej, społecznej, gospodarczej i administracyjnej.
- Udział w polityce rozwoju winiarstwa na skalę lokalną, krajową i europejską. Proponować rozwiązania ekonomiczne i regulacje prawne w interesie i imieniu niezależnych producentów wina.
- Dialog z instytucjami i urzędami w celu wyrażenia specyficznych problemów niezależnych producentów wina.
- Koordynacja działań lokalnych delegacji poprzez wkład delegatów strefy.
Włoska Federacja Niezależnych Winiarzy (FIVI) została założona 17 lipca 2008 r. Obecnie skupia ponad 850 zarejestrowanych winiarzy (indywidualnie lub za pośrednictwem istniejących stowarzyszeń regionalnych).
W znacznej mierze winnice zrzeszone w FIVI posiadają również certyfikat organiczny lub biodynamiczny.
Tekst tworzony na podstawie informacji umieszczonych na oficjalnej stronie FIVI: