II miejsce CHIANTI CEDRO RUFINO

0
501

III edycja degustacji win „na ślepo”.

II miejsce

CHIANTI CEDRO RUFINO

 

 067f2eeb0666d04932ae72ec99cdbced

Importer: SALUTE

Cena brutto: 55 zł

logo

 

 

Opis producenta wina

Intensywny, lśniący, rubinowy kolor. Czysty bukiet pełen aromatów dojrzałych owoców i czarnego pieprzu. Usta wytrawne, taniczne, ciepłe i pełne. Finisz ściągający, przy wyczuwalnych wciąż owocach i przyprawach korzennych.

Wino medalowe

Złoty medal w międzynarodowym konkursie Concours Mondial de Bruxelles dla rocznika 2005

Proces winifikacji

Winogrona zebrane ręcznie są delikatnie tłoczone, a następnie umieszczane w stalowych kadziach, gdzie leżą w kontrolowanej temperaturze. Fermentacja i maceracja na skórkach trwa około 15 dni. Wino dojrzewa przez ok. 14-16 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu o pojemności 32hl. Zanim trafi do sprzedaży, kilka miesięcy leżakuje w butelkach.

Przeznaczenie

Młode pić do każdego posiłku. Starsze idealnie komponuje się z pieczeniami oraz z daniami na bazie czerwonego mięsa i drobiu.

Odmiana winorośli

Sangiovese 90%, Cigliegiolo 5%, Canaiolo 5%

Opinie ekspertów

Trochę wiśniowego owocu, galaretki a także las i akcent likierowy. Rustykalne, drewniane, choć bardzo szczególnego charakteru nie ma. Mimo to znaleźć tu można trochę toskańskiej frajdy przy niezłej cenie. Jest to wino lekko pyliste, ziemiste, z aromatami zmacerowanych skórek wiśni, pestek i drewna. Porządne, choć bez wyjątkowego złożenia – jest troszkę nut czerwonego pieprzu i gęstej papki owoców leśnych (jeżyna i przejrzałe maliny).

Opinie ekspertów zagranicznych

Srebrny medal podczas Concours Mondial de Bruxelles;
Złoty medal w Międzynarodowym Konkursie w Brukseli – rocznik 2005;
87 pkt The Wine Spectactor – rocznik 2004;
2 butelki w Przewodniku L’Espresso – rocznik 2004;
2 gwiazdki Veronelli – rocznik 2004 i 2005;

Opis wina
Wino medalowe Tak
Ekologiczne Tak
Region Toskania
Kolor czerwone
Apelacja DOCG Chianti Rùfina
Rodzaj wytrawne
Pojemność 750 ml
Rocznik 2012
Punktacja 84 pkt
Zawartość alkoholu 14 %
Szczep Sangiovese 90%, Cigliegiolo 5%, Canaiolo 5%
Temperatura serwowania 18°C

Relacja z III edycji degustacji win „na ślepo”,  która odbyła się 20 stycznia w restauracji U Kucharzy w Sopocie. Organizator: Wino Kręci.

Ocenialiśmy Chianti siedmiu importerów. Wina nie mogły przekroczyć 70 złotych w zakupie.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ