IL PASSO, Nerello Mascalese, Nero d’Aavola

0
562

 

Nerello Mascalese il Passo- Zabu

  •  Cena Detaliczna: 76,00 zł
    medal srebrnyil passo
     
  •  Kraj: Włochy
     
  •  Region: Sicilia
     
  •  Apelacja: I.G.T. Sicilia
     
  •  Szczep: Nero d’Avola , Nerello Mascalese
     
  •  Producent: Vigneti Zabu

 

Winnice rozciągają się w południowo – zachodniej Sycylii. Dwa szczepy winogron uprawiane to  Nerello Mascalese, które charakteryzuje świeżość, oraz Nero d’Avola, dodaje witalności i owocowych smaków. Obie odmiany są rodzime na włoskiej wyspie.

Owoce suszone na słońcu przez okres 15 – 20 dni. Dzięki temu winogrona tracą do 20% masy, co powoduje zwiększenie stężenia cukru. Zebrane winogrona są wyciskane oraz poddawane długiej maceracji przed fermentacją. Starzenie odbywa się w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez okres 6 miesięcy.
Nagrody:
Srebro – Degustator Magazyn 2016
Silver Decanter World Wine Awards 2014
Silver Degustator Wine Awards 2016
Bronze- International Wine Challenge 2015

Importer: CITY WINE

http://www.citywine.pl/

 

 

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ