Madiran, Tannat i tajemnica długowieczności.

0
92
SONY DSC
Tekst i zdjęcia: Marcin Słaby

O winach z południowego zachodu Francji mówi się u nas niewiele (w porównaniu z winami włoskimi czy hiszpańskimi), bądź wcale. Z rzadka pojawia się informacja o degustacji czy skandalu (konflikt hiszpańsko-francuski).

 

Tymczasem region ten (właściwie 42 podregiony tworzące Sud Ouest) wytwarza fantastyczne wina, które potrafią zaskoczyć największych znawców tematu. Perłą w koronie jest niewątpliwie AOC Madiran, region który produkuje najbardziej charakterystyczne wina na południu. Na apelację składa się niewiele ponad 1400 hektarów winnic, zaś gminę zamieszkuje 550 mieszkańców. Dozwolone jest wytwarzanie wyłącznie czerwonych win, zaś szczepem dominującym jest legendarny już Tannat (minimum 50%). Najlepsze roczniki produkowane są w 100% z tego szczepu. Dopuszczalne odmiany winogron pochodzą z rodziny Carmenet, z basenu Adour w Pirenejach. Zawierają:

– Cabernet Franc 20%

– Cabernet Sauvignon 10%

– Fer Servadou 1%

Dlaczego region ten jest tak ważny?

Chateau Montus
Chateau Montus

Z kilku powodów. Po pierwsze Tannat, po drugie Patrick Ducournau i mikro utlenianie, po trzecie Roger Corder i „The Wine Diet”.

Ale o tym następnym razem.

Polecane winnice:

http://www.brumont.fr

http://www.famillelaplace.com

Château Montus i Château Bouscassé
Château Montus i Château Bouscassé