MONTUS XL 1996

0
245

 

MONTUS XL 1996

Francja, AOC Madiran
Szczep: Tannat

Importer: Magnum Vini

https://www.facebook.com/Magnum-Vini-635066576688932/

 

Montus XL cuvée jest dziełem Alaina Brumonta, ikony winiarstwa francuskiego.

Nową 600-litrową beczkę (demi-muid) napełniono Tannatem, uzupełniono otoczakami z rzeki Adour i pozostawiono na 36 do 40 miesięcy. Dzięki bogactwu, głębi i koncentracji Tannata możliwe było wyjątkowo długie dojrzewanie. Ten niezwykły proces starzenia daje winom Tannat złożony bukiet (kakao, mokka, skóra, pudełko z cygarami) i hojne, łagodne podniebienie. Zaleca się odczekać 15 lat przed wypiciem.

Terroir

Strome zbocza. Otoczaki osadzone w glinie na głębokości od 3 do 5 m poprawiają drenaż gleby i jej dotlenienie. Zasadniczo południowe, dobrze przepuszczalne, ciepłe terroir, nadające się do produkcji bardzo dojrzałych winogron.

Winifikacja i dojrzewanie

Maceracja trwa od 3 do 6 tygodni.

Fermentacja w temperaturze 28 ° C, przebijanie czapki z wytłoczyn, fermentacja malolaktyczna w drewnianych kadziach.

Dojrzewanie na osadzie przez 40 miesięcy w beczkach o pojemności 600 litrów.

Nota degustacyjna

Bogate, głębokie, złożone, skoncentrowane wino. Wyrafinowane taniny i idealna równowaga. Eleganckie podniebienie o harmonijnym, świeżym wykończeniu. Cygaro, mokka, dąb dębowy, nuty balsamiczne i aromaty intarsji. Montus XL jest idealnym akompaniamentem do zająca „à la royale”, żebra wołowiny, dziczyzny, borowików, trufli …

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ