Nie bójmy się Francji!

Wraz ze zmieniającą się aurą za oknem, zmieniają się nasze (moje) upodobania kulinarne. Dotyczy to również wina. Coraz rzadziej sięgamy po modne, aż do przesady, Prosecco (frizzante, czy spumante, z butelki czy z kija, nieważne), na tyły szafek kuchennych przesuwamy wina białe. Już czerwień bałamuci nasze (moje) myśli, absorbując do reszty korę smakową w mózgu. Lecz o jaką czerwień chodzi? Primitivo, bodaj najbardziej ulubione czerwone wino nad Wisłą? Może Zinfandel z nowego świata? Bądźmy odważniejsi, przełammy stereotypy, rozwijajmy się! Zaduszki trwają w najlepsze. Czyż znajdzie się odpowiedniejszy moment, by odnowić starą przyjaźń, miłość, że tak się wyrażę? Póki jeszcze można?

Zapaliwszy się do myśli, nie chcąc tracić czasu na inne bezeceństwa, zszedłem do piwnicy z czasów Wielkiej Wojny, celem odnalezienia ostatniej butelki… Chateau Peyros Greenwich 43N z 2001 roku. Odnalazłem, otworzyłem, wypiłem. Genialne, taniczne, mocarne. Jednak stara miłość nie rdzewieje.

southwest-france-wine-map

I wtem naszła mnie smutna refleksja. Próżno szukać win z Madiran w Trójmieście. Myślę, że podobnie jest w całej Polsce. Bordeaux, proszę bardzo, do wyboru, do koloru. Ale Madiran? Nie. Przecież Francja się nie sprzedaje, usłyszę odpowiedź. O Pacherenc du Vic – Bilh nie śmiałbym nawet zapytać. Może Tursan, Saint Mont… zapomnij. A przecież nie należą do drogich win. Podstawowe Chateau Peyros to koszt około 50 zł brutto.

peyros_left_1

Tymczasem o wyjątkowości tejże apelacji słów kilka.

 Madiran

Miejscowość w Gaskonii, której początki sięgają XI wieku, kiedy to Benedyktyni wybudowali klasztor. Zajęli się uprawą winorośli i produkcją wina, które bardzo szybko stało się głównym lokalnym produktem. W XVII wieku wina z Madiran zdobyły dużą popularność w Holandii, Finlandii i Rosji.

AOC MADIRAN – apelacja (Appellation Madiran Contrôlée) utworzona w 1948 roku, areał upraw ok. 1300 ha. Produkcja wyłącznie czerwonych win. Główną winoroślą w Madiran AOC jest Tannat. Wina muszą zawierać 40-60 % tego szczepu. Szczepami uzupełniającymi są Cabernet Franc (lokalnie Bouchy), Cabernet Sauvignon i Fer (lokalnie Pinenc). Niektóre najlepsze wina wyprodukowane są w 100% z Tannat. Charakteryzują się wysoką zawartością tanin (stąd prawdopodobnie nazwa szczepu), długim potencjałem starzenia (około 40 lat), złożonością aromatów. Dzięki wynalezionej przez Patricka Ducournau mikrooksydacji wino nabiera owocowości, zaś taniny łagodnieją. Obecnie natlenianie wina w beczce stosuje się z powodzeniem na całym świecie.

Tannat

Dzięki badaniom profesora Rogera Corder wiadomo, że Tannat zawiera najwięcej procyjanidyn, czyli flawonoidów i polifenoli – związków sprzyjających długowieczności (redukuje ciśnienie krwi, obniża cholesterol, zwiększa krzepliwość krwi).

A jaki jest Chateau Peyros Greenwich 43N z 2001 roku?

wine_51129

95% Tannat, 5% Cabernet Franc, starzone 24 miesiące w nowych beczkach z francuskiego dębu. Wino skoncentrowane, garbnikowe, kwasowe, idealnie zbalansowane. Aromaty jerzyn, wiśni, owoców leśnych, czarnej porzeczki. W tle przyprawy korzenne i beczka. Wino złożone, o dobrej strukturze. Polecane do dziczyzny. Potencjał starzenia: do 50 lat! Mnie urzekło swą „rustykalnością” i indywidualnością. Wino trudne, ale wdzięczne, „mocarne” acz złożone.

Niestety, o ile mi wiadomo, wino nie jest dostępne w Polsce.

 Chateau Peyros to zaledwie 20 hektarowa winnica, zaś winorośl uprawiana jest metodami naturalnymi. Na terenie winnicy znajduje się stado 300 owiec, które regularnie nawożą glebę, jednocześnie ją odchwaszczając. Nasadzenia: 70% Tannat, 25% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon.

cuves peyros_2

Viva la Madiran! Nie bójmy się Francji. Byle nie z dyskontów.