Tekst: Tomasz Pek
Niña Blanca
Niña Blanca to czwarte już piwo uwarzone w ramach projektu Cracow Beer Academy, będącego wspólnym projektem browaru PiwoWarownia i sklepu Świat Piwa z Krakowa.
W ramach tej inicjatywy, do warzenia piwa zostają zaproszeni piwowarzy domowi, a piwo warzone jest w ilościach 18-20hl, w Szczyrzyckim Browarze Cystersów GRYF, w którym na codzień produkowane są piwa z PiwoWarowni.
Poprzednie piwa powstałe w ramach projektu to:
Kawa i Papierosy – Smoked Pale Ale z dodatkiem tytoniu fajowego oraz etiopskiej kawy Sidamo.
Forest Damp – AIPA z dodatkiem świeżych pędów sosny.
Wspomnienie Lata – IPA z dodatkiem świeżych malin.
Powróćmy jednak do samej Niñy.
Niña Blanca to piwo w stylu Mexican Double IPA, a autorami receptury są Tomasz Kulig i Patryk Mamczur – piwowarzy domowi oraz blogerzy prowadzący blog Dzikie Drożdże.
Do kotła warzelnego, oprócz dużej ilości chmielu powędrowały trzy rodzaje papryczek (chili cayenne, habanero, Jalapeño), dwa worki suszonej opuncji oraz zest z 30 kilogramów limonek, przedrostek Mexican w nazwie stylu jest wiec w pelni uzasadniony.
Jak przystało na Double IPA piwo jest naprawdę mocne, ale moc łagodzona jest przez użyte podczas procesu warzenia dodatki, a użyte papryczki dają lekko pikantny, ciekawy finisz.
Parametry piwa podane przez producenta to : 19blg, 100 IBU, 7,6% alc.