Relacja z konkursu win dla importerów – cabernet sauvignon

2 lutego 2017 roku, w Restauracji Morskiej w Sopocie, odbył się konkurs win dla importerów. Jury złożone z reprezentantów importerów, sommelierów i organizatora imprezy, metodą ślepej degustacji wybierało najlepsze cabernet sauvignon (w kupażu minimum 70 %) spośród dziesięciu nadesłanych etykiet. Cena win nie przekraczała 70 złotych brutto w sprzedaży detalicznej. Dominowały wina włoskie, nie brakowało jednak pozycji z Rumunii, Południowej Afryki, Chile i USA.

I miejsce

Tommasi Poggio al Tufo Cabernet Sauvignon 2014

Importer: City Wine

II miejsce

APALTAGUA TUTUNJIAN SINGLE VINEYARD CABERNET SAUVIGNON 2012

Importer: Festus


III miejsce

Robert Mondavi Private Selection Cabernet Sauvignon

Importer: Partner Center


I miejsce
Tommasi Poggio al Tufo Cabernet Sauvignon 2014
Importer: City Wine
IGT Maremma Toscana
Nowoczesny styl Cabernet Sauvignion to nowa propozycja z winnicy znanego światowego producent Tommasi Viticoltori 1902 .
Cabernet Sauvignon pochodzi z pojedynczej winnicy ,miejscu zwanym Rompicollo.
Tommasi stworzył wino o wyraźnym dymno owocowym akcencie śliwki, jagody, dojrzałej wiśni i przypraw.
Dzięki gęsto obsadzonym winoroślom uzyskuje się najlepszej jakości winogrona .

Wino dojrzewa 12 miesięcy w dębowych beczkach z Slawonii .

„Plenty of sweet tobacco and berry character. Medium to full body, firm tannins and a fresh finish. Silky and racy wine. Better in 2018 but why wait?”
92 Points James Suckling

II miejsce
APALTAGUA TUTUNJIAN SINGLE VINEYARD CABERNET SAUVIGNON 2012
Importer: Festus

 

Świetny Cabernet Sauvignon z regionu Curico Valley w Chile, który dojrzewał w dębowych beczkach przez okres od 8 do 12 miesięcy. Nadało to winu subtelnych akcentów tytoniowych. Charakteryzuje się głęboką rubinową barwą z fioletowymi refleksami. Soczyste aromaty dojrzałych jeżyn i jagód współgrają z nutami tytoniu i przypraw. W ustach pełne, mięsiste, przepełnione dojrzałymi czarnymi owocami i dymnymi niuansami. Doskonały kompan grillowanych czerwonych mięs i twardych serów.

KRAJ: CHILE
REGION: CENTRAL VALLEY
AOC: CURICO VALLEY
ROCZNIK: 2013
SZCZEP: CABERNET SAUVIGNON
KOLOR: CZERWONE
TYP: WYTRAWNE
POJEMNOŚĆ: 75 CL
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 14 %


 

III miejsce
Robert Mondavi Private Selection Cabernet Sauvignon
Importer: Partner Center

 

Dzisiaj Robert Mondavi Winery jest jedną z najprężniej rozwijających się winiarni.  Marka ta jest rozpoznawalna na całym świecie, a działania marketingowe przyciągają szeroką rzeszę turystów. Realizacja własnych marzeń, spełnienie wizji, pozycja lidera i radość z pracy z winem z pewnością pozwoliły Robertowi po raz ostatni zamknąć oczy z uśmiechem na twarzy.  Już za życia był ikoną człowieka sukcesu, chodzącą legendą i niedoścignionym mistrzem dla wielu winiarzy.

Producent Robert Mondavi
Kraj USA
Region Kalifornia
Apelacja Central Coast
Kolor czerwone
Rodzaj spokojne
Szczep 100% Cabernet Sauvignon
Pojemność 0,75
Alkohol 13.5 %
Smak wytrawne
Styl średnie
Barwa Purpurowa z ciemnymi refleksami.
Bukiet Kompozycja dojrzałych czerwonych owoców: czereśni, malin, jezyn oraz czarnej porzeczki z nutą wanilii w tle.
Opis Smakowy Ciekawy, owocowy posmak, gładkość i długie, miękkie zakończenie z wyczuwalnymi jeżynami, malinami i owocami czarnych czereśni.
Rocznik 2013
Zbiór Ręczny
Dojrzewanie Proces starzenia w małych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego trwa 12 miesięcy.

 


Jury:

City Wine – Krzysztof Sprung

Degustator Magazyn – Marcin Słaby

Festus – Piotr Zastróżny

KaapVino – Anna Balińska

Restauracja Morska – Karol Podlasiński

Restauracja Piwna 47 – Przemysław Bogdański

Partner Center – Elwira Pikuła

Wino To Dobro – Katarzyna Kostecka

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.