2 lutego 2017 roku, w Restauracji Morskiej w Sopocie, odbył się konkurs win dla importerów. Jury złożone z reprezentantów importerów, sommelierów i organizatora imprezy, metodą ślepej degustacji wybierało najlepsze cabernet sauvignon (w kupażu minimum 70 %) spośród dziesięciu nadesłanych etykiet. Cena win nie przekraczała 70 złotych brutto w sprzedaży detalicznej. Dominowały wina włoskie, nie brakowało jednak pozycji z Rumunii, Południowej Afryki, Chile i USA.
I miejsce
Tommasi Poggio al Tufo Cabernet Sauvignon 2014
Importer: City Wine
II miejsce
APALTAGUA TUTUNJIAN SINGLE VINEYARD CABERNET SAUVIGNON 2012
Importer: Festus
III miejsce
Robert Mondavi Private Selection Cabernet Sauvignon
Importer: Partner Center
I miejsce
Tommasi Poggio al Tufo Cabernet Sauvignon 2014
Importer: City Wine
Wino dojrzewa 12 miesięcy w dębowych beczkach z Slawonii .
92 Points James Suckling
II miejsce
APALTAGUA TUTUNJIAN SINGLE VINEYARD CABERNET SAUVIGNON 2012
Importer: Festus
KRAJ: CHILE
REGION: CENTRAL VALLEY
AOC: CURICO VALLEY
ROCZNIK: 2013
SZCZEP: CABERNET SAUVIGNON
KOLOR: CZERWONE
TYP: WYTRAWNE
POJEMNOŚĆ: 75 CL
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 14 %
III miejsce
Robert Mondavi Private Selection Cabernet Sauvignon
Importer: Partner Center
Dzisiaj Robert Mondavi Winery jest jedną z najprężniej rozwijających się winiarni. Marka ta jest rozpoznawalna na całym świecie, a działania marketingowe przyciągają szeroką rzeszę turystów. Realizacja własnych marzeń, spełnienie wizji, pozycja lidera i radość z pracy z winem z pewnością pozwoliły Robertowi po raz ostatni zamknąć oczy z uśmiechem na twarzy. Już za życia był ikoną człowieka sukcesu, chodzącą legendą i niedoścignionym mistrzem dla wielu winiarzy.
Producent | Robert Mondavi |
---|---|
Kraj | USA |
Region | Kalifornia |
Apelacja | Central Coast |
Kolor | czerwone |
Rodzaj | spokojne |
Szczep | 100% Cabernet Sauvignon |
Pojemność | 0,75 |
Alkohol | 13.5 % |
Smak | wytrawne |
Styl | średnie |
Barwa | Purpurowa z ciemnymi refleksami. |
Bukiet | Kompozycja dojrzałych czerwonych owoców: czereśni, malin, jezyn oraz czarnej porzeczki z nutą wanilii w tle. |
Opis Smakowy | Ciekawy, owocowy posmak, gładkość i długie, miękkie zakończenie z wyczuwalnymi jeżynami, malinami i owocami czarnych czereśni. |
Rocznik | 2013 |
Zbiór | Ręczny |
Dojrzewanie | Proces starzenia w małych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego trwa 12 miesięcy. |
Jury:
City Wine – Krzysztof Sprung
Degustator Magazyn – Marcin Słaby
Festus – Piotr Zastróżny
KaapVino – Anna Balińska
Restauracja Morska – Karol Podlasiński
Restauracja Piwna 47 – Przemysław Bogdański
Partner Center – Elwira Pikuła
Wino To Dobro – Katarzyna Kostecka