Resweratrol, francuski paradoks i czerwone wina

Z cyklu: Chochlą z sieci

Czym jest resweratrol?

„Bogate w resweratrol są winogrona, głównie ich skórka. Z tego względu wina czerwone, otrzymane z fermentacji soku razem ze skórkami owoców, zawierają więcej resweratrolu niż wina białe. Poza tym obecny jest w znacznie mniejszych ilościach w orzeszkach ziemnych, w owocach, przede wszystkim w skórce, morwy i czarnej porzeczki. Resweratrol jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem oraz nietoksycznym fungicydem (środkiem antygrzybicznym) i jako taki jest szeroko stosowany jako dodatek do żywności. W skali przemysłowej otrzymuje się go z wysuszonych skórek czerwonych winogron.Źródłem resweratrolu jest też rdestowiec ostrokończysty (Reynoutria japonica).

Stwierdzono, że wydłuża długość życia u drożdży, nicienia Caenorhabditis elegansmuszki owocowej i ryby Nothobranchius furzeri. U myszy powoduje wzorzec ekspresji genów zbliżony do występującego w diecie mniej kalorycznej. U 27-miesięcznych myszy spowodował ekspresję podobną do tej u osobników 18-miesięcznych w mięśniach (korelacja w przypadku 74% genów) i w wątrobie (90%). Starsze myszy karmione resweratrolem wykazały znaczącą redukcję objawów starzenia, w tym: zmniejszony stan zapalny i apoptozę w śródbłonku naczyniowym, zwiększoną elastyczność aorty, większą koordynację ruchową, wolniejszy rozwój zaćmyzachowanie gęstości kości, znacząco obniżony poziom cholesterolu i nieznacznie trójglicerydów. U myszy na diecie wysokokalorycznej spowodował wydłużenie średniej długości życia o 26%, do długości niewiele niższej (115 tygodni) niż u myszy na diecie standardowej bez resweratrolu (118 tygodni) i z resweratrolem (120 tygodni) – głównie wskutek obniżenia śmiertelności z powodu niewydolności sercowo-płucnej. Prowadzono również badania na lemurachMałpiatki te na zimę tyją naturalnie, toteż uważane są za lepszy materiał do tego typu badań. Zaobserwowano u nich 15% spadek apetytu na zimę oraz o 30% zmniejszoną szybkość tycia.

W badaniach stwierdzono również w mitochondriach 6-krotne zwiększenie stężenia dysmutazy ponadtlenkowej SOD-2 i 14 razy większą aktywność tego enzymu, katalizującego redukcję O2 do H2O2.

Wielu badaczy uważa, że związek ten jest odpowiedzialny za tzw. francuski paradoks – tzn. wyjątkową w Europie Zachodniej średnią długość życia Francuzów, mimo ich teoretycznie niezbyt zdrowej, zbyt tłustej diety i picia dużej ilości alkoholu. Alkohol ten jest jednak spożywany głównie w formie czerwonego wina, w którym występuje wysokie stężenie resweratrolu.”

Wikipedia

 

Bogate w resweratrol są wina czerwone, zwłaszcza tannat i cabernet sauvignon. Poniżej kilka propozycji z lokalnego rynku:

Chateau VIELLA, Madiran, Prestige, 2008

Importer: Smak-wina.pl

Cena: 104 zł

http://www.smak-wina.pl/chateau-viella-madiran-prestige-2008.html

 

 

CANTINE SETTESOLI MANDRAROSSA CABERNET SAUVIGNON SERRA BRADA 2016

Importer: Festus.pl

Cena: 49 zł

https://festus.pl/sklep/wino/cantine-settesoli-mandrarossa-cabernet-sauvignon-serra-brada-2016.html

 

 

Casa De Mouraz, Elfa

Importer: Zielone Butelki

Cena: 122 zł

https://zielonebutelki.pl/casa-de-mouraz-elfa.html?search_query=casa&results=7

 

 

Cabernet Sauvignon, 2016, Stellenbosch, Rustenberg

Importer: Wine Express

Cena: 63 zł

https://www.wine-express.pl/en/wines/cabernet-sauvignon-2014-stellenbosch-rustenberg?mfp=search%5Bcabernet%5D%2C12-type%5BRed%5D%2C