Sauternes

0
2087

Tekst: Tomasz Ignaciuk

Sauternes – wino wyłącznie do deserów?

wine-579382_1920

Znany amerykański edukator Kevin Zraly w swojej książce przytacza opowieść o swojej pierwszej przygodzie z winem Sauternes.

Prowadząc wykłady w swojej szkole bardzo często spotykał się z pytaniami studentów o wino sauternes: „Do jakich potraw należy podawać to wino?”. Odpowiedzią na to pytanie była anegdota z jego życia.

Zwiedzając po raz pierwszy region Sauternes został zaproszony na obiad do jednego z chateau. Na przystawkę podano tradycyjny francuski przysmak foie gras, a do niego, ku zaskoczeniu Kevina, wino sauternes. Jego dotychczasowa, podręcznikowa wiedza wskazywała na to, że jako pierwsze należy podawać wino wytrawne, a nie słodkie. Będąc gościem uznał jednak, że nie należy kwestionować wyboru dokonanego przez gospodarzy.

Podczas obiadu, do pierwszej potrawy podano znowu sauternes, a do dania głównego, mostka jagnięcego, zaserwowano z kolei inny rodzaj … sauternes.

glasses-177438_1920

Kevin zdążył się przyzwyczaić do sauternes jako wina podawanego do każdego posiłku, jednak do serów spodziewał się od gospodarza podania starego czerwonego bordeaux, ale nic z tego. Znowu sauternes, tym razem bardzo stary rocznik.

Przyszła kolej na deser. Przyzwyczajony do myśli, że cały obiad upływa pod znakiem sauternes, końcowy dobór wina zaskoczył Kevina całkowicie – do deseru podano … czerwone bordeaux – Chateau Lafite-Rothschild.

Wynikało z tego, że sauternes jest podawane do wszystkiego tylko nie do deserów.

Wszystkie sauternes pasowały znakomicie do dań, komponując się z podawanymi do potraw sosami. Jedynym, niezbyt dobrze dobranym winem było … bordeaux.

Tak upadł mit sauternes jako wina tylko do deserów. Wina zwane deserowymi mogą czasami być takimi tylko z nazwy.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ