Gdzie na wino w Trójmieście, czyli subiektywny przewodnik po winiarniach

0
1606

Trójmiejska scena gastronomiczna przeżywa prawdziwy renesans. Nowych restauracji, burgerowni, kawiarni i barów bistro przybywa w zdumiewającym tempie. Każdego tygodnia media (głównie portale internetowe) donoszą o kilku nowych lokalach. Niestety, ilość nie zawsze idzie w ślad za jakością. Nie jestem jednak krytykiem kulinarnym, aby publicznie oceniać ofertę gastronomiczną. Ubolewam tylko, iż pomimo rozkwitu oferty gastronomicznej, lista winiarni nie tyko nie rośnie, lecz wręcz się kurczy. Skupię się jednak na winiarniach istniejących tu i teraz. Zaznaczam, że lista nie obejmuje specjalistycznych sklepów z winami, ani też restauracji z nieco bogatszą ofertą win. Według mnie, Winiarnia to miejsce z obszerną listą win, które można kupić na wynos lub spożyć na miejscu. To miejsce, w którym, odwrotnie niż w restauracji, jedzenie dobiera się do wina. To w końcu miejsce z wykwalifikowaną obsługą, wyedukowaną i przeszkoloną w zakresie wiedzy o winie. Ogólnie, WINIARNIA to miejsce, w którym WINO JEST NAJWAŻNIEJSZE.

Ten subiektywny przewodnik postanowiłem podzielić na trzy etapy: SOPOT, GDAŃSK, GDYNIA.

SOPOT

Spośród trzech miast Sopot posiada najbogatszą ofertę winiarni i winebarów. W Dobrym Gronie, Wino i Oliwa, Vinoteque Sopot, Monte Vino, Cyrano & Roxane. Przyjrzyjmy się im bliżej.

w dobrym gronie

W Dobrym Gronie

img1461526204186

Ta niewielka winiarnia znajdująca się na ulicy Jana Jerzego Haffnera 7/9 w Sopocie, istnieje od 2012 roku. Właścicielem jest Jacek Wysokiński. W swym portfolio posiada około 300 pozycji win i alkoholi mocnych, z całego świata. Ceny zaczynają się od 24 złotych za butelkę białego, hiszpańskiego wina stołowego. Możemy też ograniczyć się do zakupu lampki wina na miejscu za 12 złotych. Do tego smaczne, zimne przystawki w postaci wędlin, serów, oliwek i marynat.

DSC_0171

DSC_0169

DSC_0168

Z ciekawszych pozycji, jakie zauważyłem na półce, wymienić mogę chociażby Achaval Ferrer Finca Mirador 2011 (96 punktów według Wine Spectator!).

Podczas ostatniej degustacji win „na ślepo”, zorganizowanej przez Degustator Magazyn, to właśnie wino z oferty W Dobrym Gronie zdobyło I miejsce (Bouchon Reserva Carmenere, Syrah, 2014). Bezpośrednim importerem wina jest The Fine Food Group, u którego zaopatruje się winiarnia.

DSC_0145

Przyjemne, klimatyczne, miejsce dla osób chcących w ciszy i spokoju kontemplować kolejny kieliszek wina.

Winiarnia W Dobrym Gronie to idea połączenia sklepu specjalistycznego z Wine Barem – mówi Jacek Wysokiński – Jesteśmy dystrybutorem win z całego świata, mocnych alkoholi oraz innych specjałów takich jak sery, oliwy, marynaty, octy balsamiczne. Naszymi atutami jest wiedza i 14 – letnie doświadczenie. To miejsce spotkań i tych prywatnych i biznesowych. Tu złapiesz głębszy oddech i schronisz się przed zgiełkiem miasta. Jest lekko, leniwie i ze smakiem a niewielką przestrzeń wypełnia pozytywna energia.

Godziny otwarcia: 12 – 22.

Relacje z wizyty w kolejnych winiarniach już niebawem.


 

 

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ