Tajemnicza herbata żółta

0
252

Produkowana wyłącznie w Chinach, gdzie przez setki lat była zarezerwowana dla dworu cesarskiego i na potrzeby praktyk religijnych.


Z uwagi na ceniony smak oraz liczne właściwości zdrowotne staje się coraz bardziej popularna, ale i tak daleko jej pod tym względem do herbaty czarnej, czy zielonej. Przez długi czas była w Europie praktycznie nieznana, ponieważ przez wiele stuleci obowiązywał zakaz jej wywozu z Chin. Poza tym była produkowana na niewielką skalę według ściśle chronionej receptury. Wszystkie te czynniki wpłynęły zresztą na wysoką cenę za susz. Również współcześnie żółta herbata jest uważana za jedną z najszlachetniejszych, a jej koneserzy są gotowi zapłacić naprawdę wiele za drogocenny susz.
Proces produkcji rozpoczyna się od podgrzewania liści. W ten sposób niszczy się zawarte w nich enzymy odpowiedzialne za utlenianie. Następnie przeprowadza się fermentację nieenzymatyczną, dzięki czemu zmieniają się właściwości liści- jeszcze wilgotne zwija się, po czym suszy. Powyższe etapy są powtarzane do momentu osiągnięcia pożądanego odcienia i aromatu suszu.
Żółtej herbacie przypisuje się właściwości prozdrowotne, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego i oczyszcza organizm. Dzięki niewielkiej zawartości kofeiny nie pobudza tak jak herbata czarna i może być pita również wieczorem.
Do parzenia żółtej herbaty używamy wody o temperaturze 80-85°C. Czas parzenia to ok. 3 minuty. Warto pamiętać, że żółta herbata, podobnie jak zielona, nadaje się do wielokrotnego parzenia.

Autor: Martyna Wontorska

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ