Tokaj – lżej i wytrawniej – Czas Wina

0
551

Ogłoszone teraz regulacje idą jeszcze dalej i tym razem dotyczą win samorodnych, maślaczy (máslás) i fordítasów. Rocznik 2016 tych win będzie mógł trafić na rynek już po roku dojrzewania (do tej pory – dwóch), z czego tylko sześć miesięcy w beczkach (poprzednio – jednym roku), a dodatkowo samorodne będą musiały nosić na głównej etykiecie wyraźną deklarację typu; słodki (édes) lub wytrawny (száraz). Przy tych ostatnich obniżono też wymaganą moc wina z 12 na 9% alkoholu. Z kolei maślacze i fordítasy nie będą (co raczej oczywiste, ale niespecyfikowane do tej pory) być wyrabiane jako wina wytrawne – poziom ich słodkości będzie się musiał zaczynać od 45 g/l cukru.

Źródło: Tokaj – lżej i wytrawniej – Czas Wina

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here