TOP 10 – konkurs na najlepszą kartę win w Trójmieście rozstrzygnięty

5
2714

Po czterech miesiącach analizowania restauracyjnych kart win, udało nam się dobrnąć do końca poszukiwań najlepszej dziesiątki. Ocenialiśmy ofertę z punktu widzenia klienta, dlatego też, oprócz samej karty, pod uwagę braliśmy atrakcyjność lokalu, czy profesjonalizm personelu. Odwiedziliśmy ponad 110 restauracji. Ocenie nie podlegały winiarnie, wine bary, restauracje sieci hotelowych.

„Trójmiejskie restauracje rozwijają się w najlepsze – pisaliśmy przed kilkoma miesiącami – z każdym rokiem przybywa nowych miejsc, wiele kart dań przyprawia o zawrót głowy. Powstają bary whisky, restauracje z tequilą, browary rzemieślnicze i restauracyjne, bary tapas, kuchnia chińska, czeska, ukraińska, gruzińska, orientalna… You name it, jak mówią w naszej kolonii. Oczywiście jedne restauracje ulegają przekształceniom, inne zmieniają właścicieli, jeszcze inne upadają. Tak to już jest w gastronomii. A czy zastanawiacie się czasem, jak na tle tak przecież żywego i wrażliwego organizmu, jakim jest szeroko pojęta gastronomia, wygląda świat win? Czy karty win dorównują, w swej atrakcyjności, kartom dań, są równie żywym organizmem, czy raczej skostniałą strukturą, którą gastronom toleruje niejako z musu, bo i tak się nie sprzedaje? My nie tylko się zastanawiamy, co bacznie obserwujemy. Od początku września systematycznie odwiedzamy restauracje, analizujemy karty win, rozmawiamy z właścicielami i sommelierami. Odwiedziliśmy kilkadziesiąt restauracji, odbyliśmy niezliczoną ilość rozmów, przeanalizowaliśmy setki stron kart win. A to jeszcze nie koniec. Na podstawie zdobytej wiedzy sporządziliśmy listę kryteriów, które spełniać powinna idealna karta. Jest ich jedenaście (np. stosunek ceny win do jakości, atrakcyjność oferty, wielkość karty, foodpairing, ilość win na kieliszki, sezonowość, sposób przechowywania, itp). Kryteria te pozwolą nam wyselekcjonować 10 najlepszych trójmiejskich restauracji.”

Zwycięzcą konkursu na najlepszą kartę win została restauracja PIWNA 47 w Gdańsku. Posiada 220 win w karcie, niemal wszystkie sprzedając na kieliszki. Zatrudnia sommeliera, który dba o jakość produktów i wysoki standard świadczonych usług. Stosunek ceny do jakości win w karcie jest najatrakcyjniejszym na trójmiejskim rynku. Wystrój wnętrza pozwala każdemu poczuć się swobodnie, bez względu na zasobność portfela. „Casual but nice„. Wysoka jakość kieliszków, system Coravin do serwowania wina, oraz wiele innych, mniej istotnych cech, przyczyniły się do wysokiej oceny tejże restauracji.

This slideshow requires JavaScript.

Drugie miejsce zajęła restauracja BULAJ w Sopocie. Nieco ponad 200 starannie wyselekcjonowanych win, równie doskonały stosunek ceny do jakości, imponująca oferta win na kieliszki, rodzinna atmosfera i bliskość plaży, to wszystko stanowi o wysokiej pozycji w naszym rankingu.

This slideshow requires JavaScript.

Trzecie miejsce przyznaliśmy restauracji BIAŁY KRÓLIK w Gdyni. Ponad 150 win w karcie, bardzo dobry stosunek ceny do jakości, profesjonalna obsługa, wyjątkowy serwis. Dodatkowym atutem jest perfekcyjnie odrestaurowany kompleks pałacowy. 

This slideshow requires JavaScript.

TOP 10

NAJLEPSZE KARTY WIN W TRÓJMIEŚCIE

 

1. PIWNA 47

2. BULAJ

3. BIAŁY KRÓLIK

4. SZTUCZKA

5. METAMORFOZA

6. L’ENTRE VILLES

7. PROLOG

8. BOCIAN MORSKI

9. TŁUSTA KACZKA

10. RESTAURACJA MORSKA

 

Gratulujemy wszystkim restauracjom, dziękujemy za krzewienie kultury picia wina i zachęcamy do dalszego rozwoju kart win. Niewątpliwie TOP 10 w 2017 roku będzie  równie interesujący. Z pewnością nie obejdzie się bez niespodzianek.

5 KOMENTARZE

    • Rada Miasta food&wine sklasyfikowana została przeze mnie jako winiarnia. Top 10 dotyczy restauracji. Naturalnie żadna restauracja nie ma szans starciu z Waszą ofertą.

      • Naciagany ten ranking … nie widze różnicy miedzy RM a P47. O obu mozna przeczytać że są i restauracjami i wine barami. Ponadto kryterium jakosci do ceny jest nieadekwatne bo przecież wiadomo, że pijąc wino np. w Białym Króliku (pałac) mamy inny standard niż np. w Bulaju (knajpa nad morzem). Chyba, że to ranking na najlepsze casualowe miejsca na wino to by sie zgadzało. Dla mnie np. dużo bardziej istotnym kryterium jest dostęp do karty win w internecie, aby przed przyjsciem sprawdzić czego się mogę napić, czy liczba win na kieliszki oraz różnorodnosc karty (ciekawe odmiany i wina które nigdzie do tej pory nie widziałem), bo przepisanie oferty jednego importera do karty selekcją żadną nie jest … Ale brawa za odwagę, że ktoś podjął temat kart win w restauracjach.

        • Różnica między Radą Miasta a Piwną 47 jest kolosalna. W RM wręcz wydzielona została część lokalu na sprzedaż sklepową, zaś w P47 taki dział po prostu nie istnieje. Nie można wrzucać wszystkich lokali do jednego worka. Bulaj i Biały Królik posiadają bardzo atrakcyjne ceny w stosunku do jakości, a mogłyby sprzedawać o wiele drożej, choćby ze względu na lokalizacje. Stąd, między innymi, ich wysoka pozycja. Dostępność karty w internecie jako kryterium oceny… Jednym z podstawowych kryteriów była liczba win na kieliszki, o czym pisałem w tekście. Kolejnym kryterium była atrakcyjność karty, o czym również napisałem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ