Gruzińskie wina qvevri – natura w czystym wydaniu

 

Gruzińskie wina produkowane metodą qvevri (czerwone i białe odmiany winogron poddane fermentacji wraz ze skórkami) znane są od 7 tysięcy lat. Qvevri, gliniane amfory zakopywane w ziemi, doskonale nadają się do maceracji winogron przez kilka miesięcy. Powstałe w ten sposób wina czerwone lub bursztynowe (amber wines, powszechnie nazywane pomarańczowymi), są produktami naturalnymi, niefiltrowanymi, niesiarkowanymi i nieklarowanymi. Jeżeli dodać do tego mikro uprawę (Barbale – 5 ha), dostajemy wino cudownie autentyczne (w opozycji do win konwencjonalnych, przy produkcji których dozwolone jest użycie ponad 100 herbicydów, pestycydów i innych związków pochodzenia chemicznego).

Barbale Kisi 2017 – to wino qvevri z regionu Kakheti w Gruzji, wyprodukowane z endemicznego szczepu Kisi. Trzy miesiące maceracji na skórkach, następnie 9 miesięcy starzenia w amforach, nadają winu głęboki, bursztynowy kolor. Wyczuwalne aromaty suszonych owoców, herbaty i przypraw. Dobrze zbalansowane. Długi, przyjemny finisz.

Barbale Saints Petre&Pavle 2014 – czerwone wytrawne wino ze szczepu Saperavi. 5 hektarowa działka, ręczny zbiór, maceracja w dębowych beczkach przez 30-40 dni. Po fermentacji wino starzone przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, następnie spędza dwa lata w butelce. Balans i potencjał, bez wątpienia. W aromacie soczysta śliwka, jeżyny, nuty balsamiczne. Wyczuwalne taniny, długi finisz. Karton zachowam do 2025 roku.

W chwili obecnej producent nie jest reprezentowany przez polskich importerów.

Wina dostarczone przez właściciela winnicy, Berdie Berishviliego.