Tequila Espolòn

Tekst: Tomasz Pek
Rynek alkoholi w Polsce z roku na rok staje się coraz bardziej urozmaicony. Czasy, kiedy spożywano prawie wyłącznie piwo i wódkę możemy już tylko wspominać, niekoniecznie z rozrzewnieniem. Po takie trunki jak wino czy whiskey sięga coraz większa ilość Polaków. W ostatnich latach wzrasta w Polsce spożycie rumu, tequili i ginu. Zwiększyła się też znacznie ich oferta na rynku. Importerzy wprowadzają coraz ciekawsze pozycje do swojego portfolio, dzięki czemu nawet najbardziej wymagający konsument może znaleźć coś dla siebie. Od wielu lat staram się nadążać za ciekawostkami i nowościami na rynku, a co bardziej interesujące etykiety będę prezentował na portalu degustatormagazyn.pl. Serię tekstów o nowych, ciekawych alkoholach rozpocznę od tequili El Espolòn
Tym, na co na pewno zwrócimy uwagę, gdy zobaczymy tę tequilę w sklepie czy barze, jest butelka. Zarówno jej kształt, jak i przepiękna grafika, nawiązująca do meksykańskiej tradycji i historii, wyróżnia ją spośród innych tequil oraz powoduje, że od razu jesteśmy bardziej ciekawi zawartości butelki. Tequila ta produkowana jest w destylarni San Nicolas w rejonie Los Altos, w stanie Jalisco, znajdującym się w środkowo-zachodnim Meksyku, słynącym między innymi z upraw agawy. Espolòn destylowany jest w 100% z niebieskiej agawy, gotowanej przez 18-20 godzin, a następnie destylowanej przez 5-6 godzin. Produkowany od 1998 roku w dwóch podstawowych wersjach: Blanco i Reposado. Espolòn Blanco jest tequilą przezroczystą, z lekkim platynowym refleksem. W zapachu wyczujemy delikatny, słodki aromat agawy, owoców tropikalnych, cytryny, w smaku – nuty wanilii, ananasa i pieprzu. Espolòn Reposado, leżakowany 6 miesięcy w dębowych beczkach, ma kolor jasnego złota, a w zapachu wyczujemy agawę oraz delikatną nutę karmelu i przypraw. W smaku nuty wanilii, przypraw i owoców tropikalnych.